sâmbătă, 14 februarie 2015

My precious... Rosiile


De departe cele mai pretentioase (dar si printre cele mai bune) sunt rosiile.
Am cautat un soi pretabil pentru crescutul in ghiveci (anul trecut am crescut cherry si s-au inaltat mai mult decat aveam eu spatiu) si dupa ceva cautari am gasit. Soiul este Vilma, l-am gasit doar intr-un magazin online care il importa din Germania. Face rosii mici, cherry, foarte dulci. Nu necesita mari eforturi de ingrijire odata ce este bine impamantat, doar apa si soare din belsug.
Pret pachet 9 RON (plus taxe postale) si contine 10-12 seminte, deci putin cam scump.

Se planteaza in rasadnita, si se muta dupa 1-2 luni in ghiveciul final. Eu am plantat in 6 paharele de plastic 9 seminte, tot ce mi-a mai ramas de anul trecut; se pot planta si la comun, intr-un ghiveci cu suprafata mai mare. Sunt pretentioase, sensibile si trebuie mutate cu grija in ghiveci.

Bun, deci la munca:
6 pahare, gaurite pentru a se scurge apa. umplute cu pamant pana au mai ramas 3 cm. Semintele se fixeaza usor in sol, si se mai pune inca un strat subtire de pamant, 1 cm.




Se uda, si se aseaza pe pervaz pentru urmatoarele 30 de zile. Pentru germinare au nevoie de 20-25 de grade, deci nu rezista pe balcon.

In continuare trebuie alocate cateva minute pe zi pentru a mentine umiditatea pamantului.

Succes!


22 de comentarii:

  1. este foarte util pentru cei ce vor sa cresca rosiile

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si este foarte usor, poti sa ai si tu cateva rosii. trebuie doar sa le aloci putin timp.

      Ștergere
  2. Am vazut blogul tau la televizor, la I like IT

    RăspundețiȘtergere
  3. Multam fain pentru acest blog,
    Gata ma apuc si eu ... -prima oara-
    Am gasit un site online care vined Vilma impachetate Kiepenkerl Germania bauiesc ca astea sunt :) undeva la 9 lei.
    Din ce am inteles din articolul tau semintele astea nu trebuie lasate la inmuiat sau la germinat pe urma ...le sadesti direct in pamant si incepi sa le uzi ...corect?
    Cate seminte pui per pahar?
    Scuze de atatea intrebari dar sunt "foarte" incepator

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Foarte bine faci :)
      Exact semintele alea sunt, nu am vrut sa pun linkul direct ca sa nu fac reclama, sunt mai multe magazine care le aduc.
      Da, direct in pamant, si mentii umiditatea.
      In paharele astea am pus 1-2 seminte, dar mai bine pui cate una per pahar. Nu uita sa faci gauri in pahar sa se scurga apa. Apoi uzi cel mult la 2 zile paharele. Dupa ce fac 2 frunze adevarate, o sa le mutam in ghiveciul final.
      Nu e nicio problema, fac asta cu placere si iti raspund la oricate intrebari ai (atat de mult cat stiu).
      Daca mai e ceva, stii unde ma gasesti.

      Ștergere
  4. Eu am cumparat rosii cherry si rosii de balcon , dar am pus la germinat doar seminte din cele speciale de balcon (pe plic scrie lycopersicon lycopersicum).Nu stiu cat de inalte vor creste...asta va fi surpriza ! Insa pentru a le ajuta sa germineze rapid am folosit banuti de turba udati bine, seminte puse deasupra si banutii asezati intr-o cutie de plastic transparenta cu capac in care puteam sa le asigur atmosfera de sera(a fost o casoleta de la niste prajituri cred).In capac se pot da gaurele cu ceva ascutit pentru aerisire sau o data pe zi se poate deschide cutia, stergem condensul, le lasam 10 minute sa respire si apoi capacul se pune la loc.Au germinat in proportie de 90% si foarte repede prin aceasta metoda.Cand aveau deja doua frunze le-am scos din "sera".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De unde ai luat semintele "speciale de balcon"? chiar sunt curios cat o sa iti creasca :).
      Este foarte buna metoda asta cu turba si caserola, eu am folosit direct pamant pentru rosii si capsuni, si au crescut destul de frumos asa. Cand le muti in ghiveciul definitiv, si cat de multe rosii pui intr-un ghiveci?

      Ștergere
    2. Semintele le-am cumparat din Real Berceni, sunt romanesti de la Agrosem Cluj, pe plic scrie "Tomate pentru balcon" si la descriere pe verso: " soi pentru cultura pe balcon in cutii, ghivece sau pungi.Fructe mici, rotunde, deosebit de gustoase." Poza de pe plic arata niste cherry.Si eu sunt curioasa cat de inalte vor creste.
      Acum le-am pus cate un fir, doua, maxim 3 in cutiute de iaurt, la primavara cand le scot in balcon le mut in jardiniere insa nu las jardinierele suspendate de balustrada balconului ci o sa le pun jos pe gresie pentru ca am 2 jardiniere a cate un metru fiecare.In alti ani cresteam muscate si petunii in ele. Acum nu stiu cat de dese sa le plantez pentru ca nu stiu ce tendinta au: sa creasca tufa sau se lungesc si raman subtiri.Vom vedea !

      Ștergere
    3. anul trecut cand le-am avut pe cele care s-au lungit am avut 4-5 intr-o jardiniera de 130 cm. Chiar sunt curios cum o sa iti creasca, si in weekendul asta ma duc in supermarket, sa vad daca gasesc.

      Ștergere
  5. Stiu ca e tarziu sa incep, dar n-am avut curaj pana acum...am tot cautat informatii si seminte potrivite si am inebunit pe toata lumea:( azi am primit un plic cu rosii soi Buzau 47, soi "semitardiv cu crestere determinata"...si m-am hotarat sa nu mai aman ...maine incep...nu m-am dumirit complet nici cu germinatul:(...nu stiu sigur nici ce pamant sa iau....tineti-mi si mie pumnii ca de maine ma fac fermier ca voi :) sper sa mai scrieti despre rosioare:)grozav imi place blogul asta! soare mult si plantutze sanatoase!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu e asa tarziu. eu anul trecu le-am plantat pe la mijlocul lui aprilie. atata tot ca probabil ar mai fi putut face inca 2-3 serii de rosii dar a venit frigul.
      de soi nu stiu ce sa zic, nu il cunosc. daca sunt rosii normale ca dimensiune, trebuie sa te asiguri ca le oferi destul pamant sir spatiu sa creasca, inclusiv pe inaltime.
      Zi-mi cum merge treaba, si te mai ajut daca vrei :)
      Spor!

      Ștergere
  6. Mersi de-ncurajare:) si ajutor vreau muuult:)n-am ingrijit decat flori si un fir de capsuna si acuma am emotii:)am 10 paharele cu cate o samanta (am vazut mai sus ca asa ai indicat:) );am pus atatea in speranta ca ies macar vreo 2-3 :)..pamant special am gasit in Real..mi-i teama ca-s rosii de gradina...anul asta incerc cu soiul asta pentru ca au fost cadou si nu e frumos sa ignori un cadou, nu?! ..am un balcon maricel si insorit si daca am noroc si apar plantutele-li-l cedez:)e cam repede sa intreb, dar poti sa-mi dai o idee de dimensiune a ghiveciului?!iau din alea adanci -tip galeata?!...of,of...ce probleme avem noi fermierii!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) asa e, nu e frumos sa ignori un cadou.
      Daca ai un dram de soare, se vor descurca rosiile. Eu ghiveci anul trecut am avut jardiniere lungi de 60cm si adanci de 12, in care am avut cam 4 fire. Sincer a fost foarte mic spatiul, cand le-am scos, am vazut ca radacinile au fost foarte dese si au fost inghesuite. Teoretic asa ar trebui, sa folosesti ghivece mari gen galeata, dar eu cred ca pot creste si intr-un ghiveci de 15 cm adancime. Cel putin asa voi face eu anul asta. Trebuie doar sa ai grija sa le uzi des (in special vara) si sa vedem daca e nevoie de ingrasamant sau nu.
      Spor!

      Ștergere
    2. Buna, Dan! sperantele mele s-au implinit: din cele 10 seminte plantate au iesit trei firicele....cam fragile (nu zic "anemice"- ca mi-s dragi oricum!);am tot facut comparatie cu ce ai plantat tu in turba 10 zile dupa mine si cred ca nu le merge prea bine alor mele:(...le-as trece in ghivece cu alt pamant ca poate le merge mai bine...cum sa le ajut, oare?! Need little help here! any suggestion is welcome....

      Ștergere
    3. Hello! Pai in primul rand zic sa mai astepti, sa vezi daca nu mai ies si celelalte, e posibil sa fie doar putin intarziate :).
      Second, daca nu au 2 frunze reale (nu cele ovale) cu forma celor de rosii, nu le muta inca. Daca au, le poti muta direct in ghiveciul in care le vei tine. Asigura-te ca pamantul e umed (nu sub forma de noroi), si cam atat. Si tine-le intr-o zona cu ceva soare, nu stiu unde stau acum si cat soare au pe zi.
      Imi spui daca mai e ceva.
      Spor!

      Ștergere
  7. ...deci, le mai astept si pe leneshe:)le tin pe pervaz si au toata ziua soare...sper sa nu le fi inecat....Multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
  8. ai avut dreptate:) a mai aparut una :)merciiii

    RăspundețiȘtergere
  9. e jumatatea lui iulie si pe balconul meu in loc de rosii Buzau 47 am patru plante verzi relativ inaltute si aproape decorative :)) m-as bucura macar de-o floricica!!!! noroc cu ardeiul si plantutele aromatice care-mi ridica moralul :))nu prea le prieshte tomatelor astora la Brasov, as zice...inca nu disper si poate o sa am macar vreo gogonea sau doua anul asta....macar am vazut procesul de crestere si am luat notite despre soiuri si una alta!poate la anul imi iese! spor la gradinarit:))

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna, sunt Adriana si am cateva seminte de sparanghel, stie cineva cum se cultiva ? Si eu mi-am pus cherry pe balcon astept sa vad daca se face ceva.

    RăspundețiȘtergere
  11. A inceput noul an si cu cateva zile de concediu ramase, pun la cale rasadurile. Gradinar nou - prima oara cu rasaduri :)

    Nu am gradina si imi doresc din toata inima sa am. Asa ca am inceput sa fac gradina in balcon. S-V, Etajul 7, am muult soare si balconul e izolat bine.

    As incepe deja rasadurile de rosii, tinute intai pe calorifer si apoi pe balcon. Avand in vedere ca am peste 10 grade in balcon chiar si in perioada asta. Se poate sa iasa sanatoase si viguroase rosiutele?
    Soi: Idyll (Lycopersicon esculentum)

    RăspundețiȘtergere