miercuri, 1 aprilie 2015

Rosii in Ghiveci, evident pe balcon

Pfiu, a trecut ceva vreme... de saptamana trecuta am tot vrut sa anunt modificarile facute pe balcon, am reorganizat putin spatiul de munca, insa am fost racit si abia acum mi-am mai revenit.

Despre reorganizare o sa va povestesc mai tarziu, ce e important acum, este ca am mutat rosiile in ghiveci :).
Am facut o gramada de poze, so have fun!

Rosiile si-au inceput procesul de crestere acum aproape 2 luni, cand am pus 6 paharele cu 9 seminte. Acum au ajuns 5 plante in 4 ghivece.

In primul rand am strans toate cele de trebuinta intr-un singur loc: ghivece, rosii, pamant si alte unelte ajutatoare.


Cu o singura exceptie, am pus cate o planta intr-un ghiveci. In "exceptie" am pus 2 plante deoarece este un ghiveci destul de mare, si are suficient pamant pentru a suporta cresterea ambelor rosii. 

Se pun paharele in ghiveci astfel incat nivelul actual al pamantului sa fie cu 1-2 cm sub buza ghiveciului. In cazul meu, in majoritatea ghivecelor este suficient de inalt paharul, insa in cel unde am pus 2 plante, a trebui sa completez cu pamant pentru a le mai ridica.


Lasam rasadurile acolo, adaugam pamant pana ajungem la nivelul celui din pahar, si presam putin.




Apoi se scot paharele usor, daca e nevoie se pot rasuci putin si ar trebui sa lase exact urmele lor in pamant.




Acum trebuie scoase rosiile din pahare. Eu am folosit un cutter sa le tai putin, pamantul a fost destul de compact iar radacinile deja intinse l-au mentinut in forma paharului.

 


Se asaza cu grija in forma lasata in ghiveci, mai apasam putin pe magine, si gata.




Mai ciufulim putin pamantul, sa fie uniform, se poate adauga inca un centimetru peste tot, si se uda din belsug.





 Asta e tot. Succes!

10 comentarii:

  1. Buna!
    numele meu e Mihaela si urmaresc cu interes postarile tale inca din februarie. ai prezentat totul atat de usor de inteles incat mi-ai trezit si mie astfel de idei si am plantat in ghivece in bucatarie tot felul de verdeturi. chiar imi doresc sa iasa toate si e spectaculos ce minuni se intampla de dimineata pana seara.. singurul care ma necajeste putin e cimbrul, au iesit doar cateva fire cu tulpina tare firava; ieri am mutat toate plantutele din pahare in ghivece cu pamant nou, sper sa ii priasca acum si sa se dezvolte cum ar trebui.. nu ai mai scris nimic de restul plantelor, cum mai arata? eu le-am pus pe ale mele la jumatatea lui martie o parte, pe celelalte abia ieri, asa ca ceea ce postezi tu ma ajuta sa vad daca sunt pe calea cea buna :)
    succes in continuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna! Ma bucur ca te-am convins :)
      Anul trecut am avut un soi foarte ciudat de cimbru, a crescut foarte mult un fir (~50 cm), si apoi a inceput sa se ramifice. Evident ca nu se putea sustine singur si a trebuit sa il leg de un bat, insa anul acesta am luat un soi normal... sper :). La tine cat de mare a crescut, si ce inseamna firav? Oricum, faptul ca l-ai mutat in ghiveci o sa il ajute foarte mult. Daca nici acum nu se inzdraveneste, poate ar trebui sa cauti alt cimbru si sa il mai plantezi odata.
      Hai ca mai fac o tura prin plante si iti arat care cum au crescut.
      Spor, si tine-ma la curent te rog!

      Ștergere
    2. Buna,

      Da-mi te rog o adresa de mail la care iti pot scrie si trimite poze cu plantele mele.. au iesit si cele plantate duminica trecuta :) insa toate au un fel de mucegai/ciuperca albicioasa la suprafata pamantului si nu stiu daca le face rau si cum as putea sa rezolv problema.

      Mihaela

      Ștergere
  2. suuuuuper informatia cu transferul!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua . As avea si eu o intrebare legata de rosii:
      Am crescut si eu niste tufe de rosii chery Vilma sunt acum mari si frumoase am vazut chiar si un fruct ( rosie ) .Oare ar trebui sa rup frunzele de jos putin ca sa creasca mai bine fructele ( rosiile ) asa ca la rosiile obisnuite ?
      Merci anticipat

      Ștergere
    2. Salut. Eu am rupt primele frunze de jos, dar doar pentru ca s-au ofilit.
      In mod normal nu e nevoie, ele cresc sub forma de tufa. La rosiile obisnuite se rup frunzele de jos pentru a proteja planta de daunatori si pentru a creste cantitatea de seva care ajunge in varful plantei. Cu cat mai mult, cu atat mai mult se inalta planta.
      Cred ca e nevoie sa mai fac un rand de poze, sa vezi cum arata ghivecele mele acum. Hai ca rezolv weekendul asta.
      Spor!

      Ștergere
  3. Am o intrebare: Fertilizatori folositi? Eu ma gandeam sa imi fac singura compost "bio" din resturile organice pe care le obtin de la gatit, ca de exemplu din cojile de la toate legumele curatate, din frunze etc. Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare o idee foarte buna. Doar sa ai grija sa nu fie foarte acid compostul, si sa il tii intr-un loc aerisit.
      Eu folosesc un ingrasamant din plante uscate, l-am gasit intr-un magazin de bricolaj.

      Ștergere
  4. Ce mi-a venit si mie in primavara asta am pus si eu 6 plantute de rosii in 6 ghivece(pe balcon bineinteles).Am mai pus si ardei usturat in niste ghivece mai mici si vreo 3 intr-un ghiveci mai mare. Sunt tare frumoase impreuna cu celelalte flori si chiar de nu voi manca rosii de la ele, macar imi aminteste de mirosul de gradina. Rosiile au cateva flori, iar la doua au aparut si rosioarele.Sunt mici, sunt trei in total.

    RăspundețiȘtergere
  5. In trei ladite dreptunghiulare am plantat cate 2 fire de rosii de vara. Au facut primul etaj de flori, unele s-au deschis bine altele nu. Am atins fiecare floricica cu un betisor si am facut polenizare. A pornit si etajul 2 cu flori, o sa vedem ce-o sa iasa.

    RăspundețiȘtergere