sâmbătă, 7 martie 2015

cu titlu de experiment, menta

Spun experiment, deoarece este foarte dificila inmultirea prin seminte, in general menta se inmulteste prin stoloni. Partea buna este ca odata crescuta este foarte rezistenta (pana la -26 grade Celsius), si se dezvolta si la umbra si la soare. Oricum, este o prezenta apreciata intr-un balcon, cu siguranta racoreste zilele toride de vara.

Este momentul potrivit in februarie-martie, insa nu mai am loc pe pervaz.Asa ca am decis sa o pun pe balcon (semi inchis), intr-o rasadnita facuta dintr-un bidon de apa, unde am pastrat si partea de sus.
Am taiat partea de jos, si i-am dat gauri pentru scurgere. Ca sa exagerez putin i-am facut si o farfurie, din alt bidon :).



Am umplut rasadnita cu pamant, imprastiat semintele si am mai pus un strat subtire de pamant.

Din bidon am taiat partea din mijloc si am lasat partea de sus pe post de capac. Astfel se creaza un mediu izolat pentru dezvoltarea mentei.


Le-am pus intr-un loc unde am soare in mare parte a zilei. Bineinteles, cat de mult soare poate fi in aceasta perioada a anului.


Nu este recomandata plantarea in ghiveci cu alta planta. Menta este destul de agresiva, si se inmulteste pe sub pamant, ocupand tot ghiveciul.

Sunt curios daca va iesi ceva, daca nu voi cauta rasaduri. Merge de minune intr-o limonada, sau pe o prajitura cu fructe.

Succes!

6 comentarii:

  1. Cum a mers cu menta? Am pus si eu tot din seminte cumparate, acum vreo 3 saptamani si pana acum nimic.. au iesit pe marginea ghiveciului cateva firicele firave de nici nu stiu daca sunt menta sau buruieni de prin pamantul de flori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sincer habar nu am, cred ca a mers :).
      au iesit niste firicele plapande, ca la tine, dar nu doar pe margine, peste tot. Au doar primul rand de frunze, cele ovale. Mai astept sa mai iasa ceva, sa ma conving de faptul ca ce a iesit e menta, desi nu prea are ce altceva sa fie.
      Si nici la tine, daca ai folosit pamant la punga, nu ar trebui sa mai ai si alte buruieni pe acolo. Mai lasa-le sa vedem ce iese.

      Ștergere
  2. Citind pe restul blogului - acum l-am descoperit si-mi place :) - vad ca spui de pamant special pt plante aromatice. Unde ai gasit, ca am cautat si eu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ma bucur sa aud asta :).
      pamant am gasit in brico, e la punga de 10 litri, cu verde, si cu multe plante aromatice pe ea.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. salut!
      Initial bine, in sensul ca a crescut menta... numai ca la un moment dat s-a umplut de multe buburuze negre si am aruncat ghiveciul.

      Ștergere