duminică, 15 februarie 2015

Marar sau leustean?

Am o mica mare dilema. Am primit toamna trecuta seminte de leustean si marar de la un prieten care are rude la tara. Foarte tare am zis atunci, si am pus ambele seminte in aceiasi cutie, pentru ca se puteau distinge clar dupa miros.

Acum le-am scos sa le plantez, si surpriza, miros la fel, adica a leustean... care cum or fi?

Eu banuiesc ca cel din stanga e mararul... Ah well, le plantez pe amandoua :).
Se pot planta la comun, intr-un ghiveci mai mare, sau in pahare. Eu voi folosi pahare, mi-e mai usor sa le pun in jardiniera goala.
In pahare, umplem pana mai raman 2 degete, punem semintele (eu am pus destul de multe in fiecare), si ma adaugam un strat de pamant. 

Presam usor, adaugam apa, si direct la pervaz. 


Cred ca nu se supara ardeiul iute pentru ca i-am adus vecini.


Niciuna dintre cele 2 plante nu este pretabila pentru crescutul intr-un ghiveci mic. Cresc destul de mult, si au pretentii de spatiu care pot depasi oferta unui balcon mic (leusteanul poate atinge 2 metri). Insa rezolvam daca rupem crengute din ele pe masura ce avem nevoie. 

P.S. Sper sa nu fi pus numai una dintre cele 2... dar ne lamurim in 2 saptamani



7 comentarii:

  1. buna, din cate stiu eu leusteanul este mai pretentios....mararul poate creste si in ghiveci,e drept nu se va dezvolta asa de mult, dar poti folosi frunzele, va da aroma mancarii.
    Mult succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. cand am spus ca "va da aroma mancarii", ma refeream la marar(nu la frunze :).........

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna,
      Leustean nu am avut data trecuta, deci nu te contrazic... inca :)... vedem cum merge.
      Marar am avut si a fost ok, e adevarat ca mai mult de 20 de cm nu cred ca a reusit sa creasca pentru ca tot rupeam din el, dar a fost foarte bun.
      Merci frumos!

      Ștergere
    2. ti-am spus,din proprie experienta...am crescut la curte si aveam leustean in gradina o tufa foarte mare,cand m-am mutat la bloc am tot incercat sa am leustean in ghiveci si nu am reusit deloc-nu vreau sa te descutajez,poate vei avea mai mult noroc.

      Ștergere
    3. Uf, m-ai cam pus pe ganduri... Oricum nu il mai scot acum, dar daca nu creste cum ar trebui nu o sa il las sa se streseze prea tare :).

      Ștergere
  3. Referitor la seminte, mararul are seminte mai mici ca dimensiune. Bafta!

    RăspundețiȘtergere
  4. mararul/leusteanul de apartament are nevoie nu de ghiveci, ci de... o galeata/lada. radacinile au nevoie de mult spatiu.
    Amandoua germineaza cam in 3-4 saptamani, leusteanul din seminte este f. firav, abia al 2lea an reuseste sa faca frunze ce pot fi recoltate. Asa ca mai buna e ideea de a lua un leustean idn piata, cu radacina cu tot, e 1leu, 1.5 lei in pahar de plastic cu pamant.

    RăspundețiȘtergere