miercuri, 9 septembrie 2015

Cum sa ineci plante in plina seceta

Aceasta vara a fost foarte secetoasa, nu ca aceasta seceta ar afecta ghivecele dintr-un balcon. Insa temperatura ridicata "ajuta" la uscarea pamantului chiar si in ghivece. Drept urmare, am udat din plin toate plantele, urmand ca apa in exces sa se scurga in afara. Cel putin asa credeam...
Fragutele de anul trecut au stat in 2 jardiniere si s-au dezvoltat mai mult sau mai putin in accelasi ritm. Pana la un punct, pe la inceputul lui august cand o jardiniera era plina de flori, frunze, fragute, chiar si cativa stoloni, in timp ce in cealalta frunzele erau foarte anemice, cateva floricele si cam atat. Desi initial am vrut sa le schimb pamantul toamna tarziu, dupa ce se termina "recolta" din acest an, am zis ca nu are rost sa astept pentru aceasta jardiniera.
Cand am inceput sa scot din pamant, am vazut ca era din ce in ce mai umed, iar aproape de baza era imbibat de apa. 



Ok... asta cu siguranta nu este bine. Am scos cu grija fragutele si apoi pamantul. Am gresit cu acest ghiveci de la bun inceput, desi regulile de baza le stiam. Bine, o luam de la capat, de data asta cum trebuie.
Scos 4 jardiniere mai mici, sac de pamant, lopata, si la munca. 
Gaurile de drenaj din ghiveci trebuie acoperite cu piatra de rau care sa permita scurgerea apei, insa nu si a pamantului. Eu tocmai ce ciobisem o vaza de ceramica cumparata de la Marginea anul trecut, si am zis sa o folosesc in continuare, dar sub alta forma. Am luat ciocanul si am facut-o bucati suficient de mici incat sa acopere gaurile din ghiveci.



Am umplut cu pamant astfel incat sa ramana aproximativ 3-4 centimetri liberi. Am facut gauri pentru 2-3 plante in fiecare jardiniera si le-am asezat cu grija. Presat putin pe pamant pentru fixare, si gata. Le-am lasat suficient spatiu de extindere in speranta ca vara viitoare vor avea nevoie.




Sper sa se prinda, si sa isi revina.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu