marți, 5 mai 2015

Cornichon de Paris & Cimbru

Cu o mica intarziere, am decis sa pun si ceva castraveti. Avand in vedere suprafata arabila disponibila inca pe balcon, am cautat cei mai mici castraveciori, cunoscuti ca si cornichon :).
Ca sa scap repede am folosit pastilele de turba, si am pus 4 seminte. Nu stiu cat de lunga se face planta, asa ca nu m-am avantat la prea multe. Vedem cum functioneaza anul asta, si daca e mai pun mai multe mai tarziu.






Ramasesem dator cu cimbrul. Desi e cam tarziu, il voi pune si pe acesta acum. E senzational la gratarul de vita, si nu poate sa lipseasca de pe balconul meu :).





Se planteaza la fel ca si patrunjelul, eu l-am pus in rasadnita intai. Semintele trebuie fie acoperite de un strat de 1-1.5 cm de pamant. Udat, pus la soare, si acum asteptam.









Presimt ca va fi o saptamana lunga. Pana atunci, spor!


8 comentarii:

  1. Buna Dan,
    Iti apreciez munca si m-am inspirat si eu din activitatea ta: m-am apucat sa plantez cateva aromatice pe balcon in speranta ca va iesi ceva. Tin sa precizez ca nu am mai facut-o niciodata si nu cunosc domeniul, dar am zis sa invat...
    Am pus seminte de busuioc intr-o rasadnita improvizata dintr-un bidon de apa si dupa cateva zile au iesit la suprafata foarte multe plantute. Am si pus toata punguta de seminte, sa ma asigur ca macar una iese. Si culmea...cred ca au iesit toate :)

    Problema mea este urmatoarea: la cat de multe si ingramadite sunt in rasadnita cred ca va trebui sa le mut in ghiveci individual. Cand trebuie sa fac asta? Trebuie sa le raresc intre timp? Acum au 1 sapt si 3 zile, cca 2 cm si cate 2 frunzulite fiecare.
    Si mai am o nedumerire: cate fire trebuie puse intr-un singur ghiveci rotund de cca 20cm diametru? Sau este suficient sa pun un singur fir?

    Iti multumesc anticipat pentru raspuns si pentru timpul acordat.

    Spor la gradinarit!

    Andreea C.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Andreea,

    Ti-a iesit mai bine busuiocul decat mie :). Eu am pus o gramada si prima oara, mi-au iesit doar 2 fire.
    Cand sunt in rasadnita, nu e nevoie sa le raresti. Poti sa le lasi pana cand majoritatea au 2 frunze reale. Asta inseamna ca nu primele 2 frunze, cele ovale, trebuie sa le aibe pe cele care au forma de frunze de busuioc. Apoi poti sa le muti.
    Intr-un ghiveci de 20 cm diametru, si adanc sa zicem tot de atat, cred ca 3 fire sunt suficiente. Eu anul trecut am inghesuit muuuuulte fire intr-un ghiveci de 30 cm, s-au oprit din crestere la un moment dat, si s-au ofilit.
    Cam asta ar fi. Daca mai e ceva imi spui.
    Spor la plantat, si nu te opri doar la busuioc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Dan,

      Multumesc pentru raspuns, voi tine cont de instructiunile tale. Deja se vad si frunzele cu forma specifica busuiocului si cat de curand cred ca voi muta cateva in ghivece. Imi va parea rau, insa, pentru celelalte ramase...le-am ingrijit zi de zi pentru a se face mari si frumoase si acum trebuie sa le arunc:( Dar ma voi bucura de cele pe care le pastrez in ghiveci :)

      Cand am plantat busuiocul am pus si seminte de rozmarin. Din pacate, aici nu am inca un rezultat remarcabil, nu a iesit mai nimic, desi parca vad rasarind 2 frunzulite mici pitici. Dar nu ma mira, deoarece am citit ca rozmarinul iese foarte greu din seminte. Il mai las totusi o perioada sa vad daca se mai intampla ceva.
      Separat, am pus cateva crengute de rozmarin intr-un pahar cu apa. Aveam prin frigider cateva fire cumparate pentru gatit. Le-am lasat mai multe zile pentru a le da radacini. Si cum am vazut ca le-a iesit ceva, am pus cele 2 crengute in pamant poate-poate prind radacini serioase si voi avea si rozmarin in ghiveci, nu doar asa cumparat din supermarket.

      Cu menta nu pot sa ma laud, nu am gasit seminte si am cumparat un rasad din Obi si acum sta bine mersi intr-un ghiveci si creste... momentan ii merge bine :)

      Gata, te-am retinut destul si mi-am prezentat si eu "odraslele".

      Mersi.

      Andreea C.

      Ștergere
    2. Hello! Sa nu iti para rau de ele, e selectie naturala. Si daca chiar vrei sa le pastrezi, le poti pune in alt ghiveci, mai inghesuite :).
      Rozmarin eu nu am gasit, si stau in dubii daca sa cumpar direct o planta sau nu. Oricum, mai lasa-l ca nu ai nimic de pierdut. Chiar sunt curios daca o sa se prinda crengutele de rozmarin, sa imi spui si mie te rog.
      Menta mea inca e miiiiiica. Dar o las, desi daca se face Iulie si nu a crescut suficient de mare o sa imi caut si un rasad.
      Spor in continuare si keep in touch!

      Ștergere
  3. De citiva ani doresc sa fac asa ceva, dar prietenii mi-au zis ca nu este posibil. Acum vad ca este... Multumesc ca ne impartasesti experienta ta. Ai cumva o sursa buna de seminte de rosii (adica din acelea adevarate si nu de la plic... ca de la "mama de acasa")?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie mi-au spus ca nu e posibil sa cresti rosii in ghiveci, dar daca te uiti la pozele de anul trecut, o sa vezi rosii de 2m crescute in ghiveci pe balcon :). Eu mai si testez, vad ce iese, ce se adapteaza sau ce nu are rost sa mai incerc.
      Seminte de rosii, tot ce am a fost cumparat la plic, primele mai scumpe, runda a doua mai ieftina. Dar din ce imi iese acum voi opri seminte pentru culturile viitoare. Daca mai astepti, pot sa iti dau din acestea :).

      Ștergere
  4. Si eu am pus pe balcon vreo 10 rasaduri de castraveti, cate trei intr-o jardiniera. Rasadurile le-am plantat aproximativ pe la mijlocul lui martie, acum castravetii sunt mari si au produs vreo 0.5 kg. Probabil voi reveni cu niste poze. Succes!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cat de mari ti-au crescut si de ce i-ai agatat?
      Spor!

      Ștergere