luni, 9 martie 2015

Curatenia de primavara

Azi m-am trezit cu chef de curatenie, atipic as putea spune, asa ca m-am infipt in gradina.

Primele pe lista, ridichiile:

Am inceput plantarea lor cu ceva vreme in urma, si teoretic intr-o luna trebuiau sa fie gata.





Practic, nu au crescut cum ma asteptam. In toata perioada cand trebuiau sa creasca, soarele a cam lipsit, mai mult a nins decat sa fie senin si presupun ca de aici se trage. Au "crescut" 3 ridichii din tot ce am plantat, dar si ele ca si restul de plante s-au oprit la un moment dat. Totusi am vrut sa le incerc. Aveau o aroma foarte puternica, insa la gust au fost putin iuti. La urmatoarea recolta voi avea grija sa mentin mai multa umiditate. Voi mai incerca o tura, nu peste mult timp, dar cand va fi mai cald afara sa le plantez direct pe balcon. Declar aceasta runda un esec :).



Urmatoarele pe lista: rosiile





Le-am plantat la sfarsitul lui ianuarie in pahare de plastic.
Dupa o luna si aproape jumatate am 5 plante care sper sa reziste pana se mai incalzeste afara si le mut in ghiveci. S-au dezvoltat frumos, cea mai inalta are aproximativ 15 cm, iar cea mai mica, 5 cm.


Capsunile si fragutele:

Sunt inca foarte mici, dar ma bucur ca au iesit la lumina, mi-a fost putin teama ca nu vor mai iesi dupa ce nu au dat niciun semn o perioada destul de lunga de timp. Din cate imi aduc aminte de anul trecut, au o perioada destul de lunga in care raman mici, in acest stadiu, iar la un moment dat explodeaza.




Busuiocul

Nu stiu ce s-a intamplat aici, au iesit doar 2 plante. Voi relua de la capat plantarea lui, in weekendul acesta sper. Cele 2 plante iesite deja le voi transfera in pahare.



Marar, leustean si ardei iute:

Imi place cum cresc toate in aceeasi jardiniera dar in pahare diferite. Cel mai dezvoltat este mararul, insa si leusteanul si ardeiul iute sunt in zona. Le supraveghez in continuare pe toate.








Cam asta ar fi pana acum.
Succes!

3 comentarii:

  1. Nici mie nu mi-au iesit ridichile. Adica au fost vesele saptamani intregi, dar nu s-a ingrosat radacina astfel incat sa formeze ridichi decat la cateva dintre ele. Mai am o serie, semanate mai tarziu, pe care le-am asezat mai distantate, si acum le ud mult mai mult, sper sa iasa toate din seria asta.
    Oricum, avand in vedere ca e prima leguma pe care am crescut-o in casa, ma declar perfect multumita. Azi am comparat o ridiche culeasa de pe pervaz cu o ridiche cumparata. Ridichea mea a castigat :) desi era de doua ori mai mica decat cea cumparata.

    Ma rog, eu am concluzionat ca s-ar putea ca pamantul pe care il am sa fie sarac in nitrogen. Pana o sa fac o analiza a solului, ma gandeam sa plantez fasole sau o leguma care aduce azot natural in pamant ;) ca sa cresc fertilitatea.

    Acum ma documentez pentru castraveti si rosii :)
    Ma bucur ca ti-am descoperit blogul :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) o sa vezi ca orice plantezi tu, chiar daca nu arata la fel de bine, sau e mai mic decat ceea ce cumperi, este de 10 ori mai bun. Succes cu runda a doua de ridichii. Si eu am mai pus o tura, au inceput sa creasca, sper doar ca sa nu se opreasca ca celelalte.
      Nu stiu unde ai gradina, dar vezi ca fasolea creste destul de mult, si nu stiu cat loc are pe balcon. Oricum, merci ca ai impartasit metoda asta de a aduce azot in pamant natural :).
      Spor in continuare, si tine-ma la curent te rog cu ce mai plantezi si cum cresc.

      Ștergere
  2. Salut si te felicit pentru acest blog!
    Sunt si eu pasionat de gradinarit pe balcon. Printre altele am semanat si ridichi intr-o jardiniera. Mai tarziu am mai repicat ridichile din jardiniera, ridichiel repicate transferandu-le intr-un alt ghiveci.

    LA final, ridichile au iesit... mici spre medii. E logic ca intr-o jardiniera nu se vor produce ridichi mari, cum vezi la piata, dar au fot suficiente de mari ca sa le poti manca. Recolta a fost destul de bogata.
    Se poate vedea o poza aici: http://www.permacultura.ro/blog/2012/01/09/gradina-din-balcon/

    Pe viitor puteti incerca soiul de ridichi French Breakfast. A dat rezultate bune pe balcon. Toate cele bune. Manu

    RăspundețiȘtergere